Personal branding gaat over de connectie met jouw klant, maar ook met jezelf.
Als ondernemer ga je je niet langer verstoppen achter je logo en kom je écht naar buiten.
Je laat zien wie je bent, wat je doet, waarvoor je staat en wat jij belangrijk vindt.
Door dit uit te spreken en te laten zien, ga je niet alleen gevonden worden door de mensen die jij kan helpen, maar ga je ook een diepere connectie met ze aan.
En zo worden volgers klanten.
In dit blog deel ik hoe de virtuele ontmoeting met Stu McLaren mij in beweging heeft gezet om met mijn business next level te gaan.
Maar eerst nog even dit.
Waarom je best 2x nadenkt vooraleer je poseert met een kopje koffie
Jouw online zichtbaarheid moet in lijn liggen met wie jij bent, want dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Je kunt niet ‘a’ zeggen en ‘b’ bedoelen.
Je kunt geen content of beeldmateriaal delen dat niet in lijn ligt met wie jij bent. En dat gaat soms over hele kleine dingen.
Een koffiekopje bijvoorbeeld.
Ik zie heel vaak foto’s van ondernemers voorbij komen waar er een koffiekopje als accessoire wordt gebruikt. Een léég koffiekopje.
Hilarisch vind ik dat!
Als je zo gek bent van koffie en niet zonder je dagelijkse cafeïne shot kan, laat dit dan zien op je foto. Ruik er aan, geniet er van, ga er helemaal in op. Of toon het moment waarop je het vloeibare goud aan je lippen zet (aan de ontbijttafel, na het diner, in de late namiddag met een stuk cake erbij) of wat je favoriete plek is (dat leuke koffiehuisje waar je kind aan huis bent, samen met je (groot)moeder, met je lief of juist genietend van de stilte wanneer iedereen nog slaapt).
Maar ga niet “poseren” met een koffiekopje als je geen koffie drinkt.
Als je al “liegt” over deze kleine dingen, hoe ga je dan in je business om met de dingen die er écht toe doen? Mensen hebben daar een neus voor. Ze kunnen er niet altijd hun vinger op leggen, maar geloof me, onbewust sijpelt dit mettertijd wel door.
Hetzelfde met je kledij of met make-up.
Natuurlijk wil je er op je best uitzien voor je personal brand shoot. Maar draag geen kleding die je anders ook niet zou dragen. Of laat je niet extreem opmaken als je normaal gesproken niet verder komt dan een dagcrème.
Denk aan het bruidje dat je op haar grote dag haast niet herkent omdat ze zo zwaar is opgemaakt.
Natuurlijk mag en moet je stralen op je huwelijksdag, maar een goede make-up artieste laat je shinen zonder dat je merkt dat je make-up op hebt als je dat anders ook niet draagt.
Het lijkt me het beste als jouw verloofde niet denkt dat ‘ie met iemand anders aan het altaar staat, toch? 🙂

bron: shareably.net
Dat is bij fotografie ook zo.
Een professionele personal brand fotograaf zal je nooit een koffiekopje in je handen stoppen zonder te checken of je effectief koffie drinkt. 🙂
Mainstream of ultieme personalisatie?
In 2018 hoorde ik voor het eerst over “uncommon commonalities” via businesscoach Jamie Swanson.
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in personalisatie. Als tiener tekende ik mijn eigen t-shirts en droeg ik 2 verschillende sokken. (Aan dat laatste ben ik trouwens nog altijd af en toe “schuldig”)
Ik heb nooit meegedaan met hypes en meestal als iets heel populair werd (zoals bijvoorbeeld een rokje dragen over een broek, wat je je zeker herinnert als je jong was in de ’90s :)) dan deed ik daar speciaal niet aan mee.
Een boek of een tv-serie waar iedereen laaiend enthousiast over is, not for me.
Dat heeft misschien ook te maken met een vleugje koppigheid, maar wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik nooit interesse heb gehad in “mainstream”.
De dag van vandaag is personalisatie nog altijd een hot item.
Mensen vinden het meer en meer belangrijk om zichzelf uit te drukken en zichzelf een stem te geven. Ik ontwikkelde zelf bijvoorbeeld een t-shirt lijn met het Antwerpse dialect die enkel te verkrijgen is in kleine oplages.
Stel je voor dat je in Antwerpen, of zelfs daarbuiten, iemand tegenkomt die dan exact hetzelfde t-shirt draagt, of die uberhaupt kan lezen wat er op staat, dan heb je toch meteen een echte connectie?
Dat is een uncommon commonality.
Iets wat je deelt met iemand anders maar wat niet vaak voorkomt en waardoor je, als je dit ontdekt, meteen een band hebt.
Voor een korte of langere periode. Maar een warm gespreksonderwerp heb je zeker en vast.
Hoe een Canadese marketeer me deed nadenken over het échte goud in mijn onderneming
Ik volg al een tijdje Stu McLaren, een Canadese marketeer, oprichter van Wishlist (een WordPress plug-in) die al duizenden ondernemers leerde hoe je een succesvol membership opzet binnen je bedrijf.
Ik hou van zijn persoonlijke aanpak. Hij is grappig, eerlijk en hij doet écht zijn eigen ding.
Hij heeft t-shirts met zijn eigen quotes, hij omarmt zijn eigenzinnigheid volledig en je word als vanzelf meegezogen in zijn enthousiasme.
We zeggen als ondernemer vaak dat we helemaal onszelf zijn binnen ons bedrijf, maar hoe vaak zijn we dit écht? Bang om klanten te verliezen of volgers af te schrikken, zijn we toch eerder gematigd dan uitgesproken.
Maar het is net in die uitgesproken dingen dat je kans op échte connectie ligt.
Het is het échte goud binnen je onderneming.
Het zorgt er voor dat je volgers aantrekt die bij jou passen en klant worden. En dit door simpelweg jezelf te zijn.
Ik kende Stu via zijn podcast en social media, maar ik was geen klant.
Tot ik hoorde dat hij en zijn vrouw een non-profit organisatie runnen in Kenia.
Nu zijn wij hier thuis grote Afrika- en Kenia fans en zijn we daar al meerdere keren geweest.
Op zich is dat niet zo speciaal, maar Stu en zijn vrouw hebben ook hun business zo succesvol opgezet dat ze kunnen teruggeven aan de wereld.

Hubby en ik hebben vorig jaar, bij het uittekenen van de plannen van onze nieuwe vennootschap, exact hetzelfde gedacht.
Het moment dat ik op een filmpje zag dat Stu en zijn vrouw op een event een dikke vette cheque van 1 miljoen dollar overhandigd kregen om scholen te bouwen op de meest afgelegen plekken in Kenia – ik krijg nog steeds kippenvel als ik er aan terugdenk – zaten we met tranen in onze ogen te kijken.
Dat is wat wij ook willen!
Ik kocht zijn dure online programma en ben nog meer fan geworden 🙂
Stel je voor dat als ik Stu ooit zou ontmoeten en ik zou ‘m dit vertellen en hij zou me zeggen dat het voor hem allemaal niet zo veel uit maakt, of dat hij het uitsluitend doet voor zijn pr, dan zou ik daar écht teleurgesteld over zijn. Dan zou ik me zelfs bedrogen voelen.
Dit is hetzelfde met dat koffiekopje.
Misschien een banaal voorbeeld hoor, maar als jij vaak een koffiekopje laat zien op je beeldmateriaal en een klant (een échte coffeelover) vraagt je wat je favoriete koffieboon is en je antwoordt dat je eigenlijk geen koffie drinkt, dat klopt toch niet?
Gewoon jezelf blijven dus. En dicht bij jezelf blijven.
En gebruik maken van die uncommon commonalities, want daarmee maak je fans (en nog beter!) ambassadeurs voor het leven.